(06) 53 10 96 78 info@bestyoungtimers.nl

YOUNGTIMER FINANCIEEL

Alles over kilometers, bijtelling, belasting en uw voordeel

Youngtimers Financieel

Bij autokosten moet u denken aan aanschaf, afschrijving, onderhoud, wegenbelasting en verzekering. Als de auto zakelijk gereden wordt, is de leaseprijs en de bijtelling voor de fiscus van belang.

De aanschafprijs van een youngtimer is afhankelijk van het type auto, de staat waarin de auto verkeert, de kilometerstand, de bekendheid van (onderhouds)historie en de vraag en het aanbod van het model op de markt. Voor goede youngtimers met weinig kilometers beweegt de prijs zich tussen €12.000 en €22.000,- De aanschaf van een huidige middenklasser gaat momenteel al snel richting €50.000,- , aanzienlijk hoger dan een youngtimer dus.
Hogere investeringsbedragen hebben twee nadelen: hogere afschrijflasten en in het geval van zakelijke koop of bij leasen, hogere fiscale bijtelling.

Afschrijving
In het geval u jaarlijks lineair 20% van de aanschafwaarde afschrijft, ziet u hieronder wat dit betekent:
Een youngtimer met een aanschafwaarde van €17.000 schrijft in 3 jaar theoretisch € 10.200 af.
De nieuwe auto met aanschafwaarde van €50.000 schrijft in 3 jaar € 30.000 af.
Dat verschil is in werkelijkheid nog groter, omdat veel youngtimers minder afschrijven of zelfs in waarde stijgen. Daar staat tegenover dat de post onderhoud iets hoger zal uitvallen, maar dan nog zal de youngtimer in gebruik veel voordeliger uitpakken.

Bijtelling
Laten we met de hierboven genoemde voorbeelden ook uitrekenen wat het betekent als de auto zakelijk gereden wordt, al dan niet geleased.
De youngtimer met getaxeerde fiscale waarde van €17.000 heeft een bijtelling van 35%. Dat betekent per jaar een bijtelling van bruto €5950 en als we uitgaan van een IB schijf van afgerond 50% betekent dit netto € 2975,-
Een nieuwe auto met een fiscale waarde van €50.000 heeft een bijtelling van 22% wat bruto €11.000 betekent en bij de IB schijf van 50% netto € 5.500 per jaar kost.
Als we dit verschil over 3 jaar zouden berekenen, betekent het dat u privé netto € 7575,- overhoudt als u voor een youngtimer kiest!

De wegenbelasting van de youngtimer zal iets hoger uitvallen, maar daarentegen zal de verzekering weer goedkoper zijn. Dus deze twee zijn tegen elkaar weg te strepen.

Geen bijtelling
Als u door omstandigheden toch een nieuwe auto voor de zaak moet rijden, is het ook de overweging waard om niet met deze auto privé te rijden (in verband met de bijtelling). In plaats daarvan kunt u overwegen om privé in een prachtige youngtimer te rijden naast uw zakelijke auto. Als er goed voor de youngtimer gezorgd wordt vallen de kosten mee en soms wordt de youngtimer zelfs meer geld waard. Lekker sturen dus zonder veel kosten!

Brandstof voor de YoungTimer
Ook al zijn onze auto’s 15 jaar of ouder, dat neemt niet weg dat de meeste types nog prima zijn te voorzien van een G3 gas-installatie. Bij een jaarkilometrage vanaf ca. 25.000 km is een LPG-installatie het overwegen waard. Zeer economisch en met respect voor het milieu.